Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2023

Op 21 maart 2023 werd de winnaar van de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2023 verkozen en bekendgemaakt. De jaarlijkse prijs is een onderscheiding voor initiatieven die door hun vernieuwende aanpak een concrete bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid in Vlaanderen.
De deelnemers van het het Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2023 bekroonden het project WEG VAN ‘T SCHOOL van Brightlab i.s.m. Cera tot de uiteindelijke winnaar.
Winnaar: Weg van ’t school – Brightlab, Cera en Go with the Velo
‘Weg van ’t School’ is een STEM-project (Science, Technology, Engineering and Mathematics) voor de eerste graad van het secundair onderwijs. Samen met de leerkracht brengen leerlingen fietsroutes van en naar de school nauwkeurig in kaart met een Geografisch Informatiesysteem (GIS). Dit doen ze aan de hand van het burgerwetenschapsproject Fietsbarometer van de UGent. Ervaren ze de routes als onveilig, dan worden ze aangemoedigd om inventieve oplossingen te bedenken die de veiligheid verbeteren.
De jury prees dit project omwille van het gebruik van burgerwetenschap, de inzet van technologie en het feit dat jongeren worden aangezet om na te denken over verkeersveiligheid.
Genomineerd: Kinderen leren fietsen in het verkeer – Preventiedienst Stad Brugge
De Stad Brugge wil zoveel mogelijk Brugse basisscholen met doordacht en aantrekkelijk materiaal aanzetten om hun kinderen te leren fietsen in het echte verkeer. Ze ontwikkelden hiervoor de ‘Brugse’ leerlijn fietsen met vijf ‘ankerpunten’ in het basisonderwijs en een uitbreiding naar de leerlingen van het eerste middelbaar. Verder is er een netwerk om scholen die hun leerlingen oefenkansen willen bieden in het echte verkeer, actief te ondersteunen.
De jury prees dit project omdat het een mooi voorbeeld is van een lokaal bestuur dat de scholen op zijn grondgebied breed ondersteunt, en het feit dat men sterk inzet op samenwerking en engagement.
Genomineerd: 3D-Tripping Bike – Responsible Young Drivers
Deze tool laat jongeren in een virtuele wereld fietsen alsof ze onder invloed van alcohol of drugs zouden zijn. Dit gebeurt aan de hand van een Virtual Reality-bril en een echte fiets. Zo wil Responsible Young Drivers de risico’s van alcohol– en druggebruik op de fiets onder de aandacht brengen, risico’s die door jongeren nog vaak onderschat worden.
De jury prees dit project omwille van het vernieuwende karakter, de combinatie van technologie en verkeersveiligheid en de toegankelijkheid voor de doelgroep.